Nikogo chyba nie zaskoczy fakt, że syrop z agawy może być znakomitą alternatywą dla cukru. Nektar z agawy jest naturalnym słodzikiem, podobnie jak miód. Syrop z agawy pochodzi z wielu odmian niebieskiej agawy – tej samej rośliny, która jest używana do produkcji tequili. Nektar z agawy jest coraz powszechniej stosowany zarówno w żywności, jak i napojach, ponieważ oferuje pewne korzyści zdrowotne.

Czym jest agawa?

Agawa jest uprawiana od wieków, najpierw przez ludność rdzennych Amerykanów, a następnie w Europie, gdzie rośliny agawy zostały sprowadzone przez Hiszpanów i Portugalczyków w XVII wieku.

Agawa jest soczystą rośliną związaną z juką i lilią, która rośnie w południowej i zachodniej części Stanów Zjednoczonych oraz w środkowej i tropikalnej Ameryce Południowej. Rośliny agawy przybierają kształt dużej rozety o grubych, mięsistych liściach.

Każda rozeta agawy rośnie powoli i kwitnie tylko raz. Gdy agawa jest gotowa do rozkwitu, wysoka łodyga wyrasta ze środka rozety liściowej i wytwarza dużą liczbę krótkich kwiatów rurkowatych. Po rozwinięciu się owocu pierwotna roślina umiera, ale pędy pozostają u podstawy łodygi, która staje się nową rośliną.

Syrop z agawy w kuchni

Aż cztery główne części rośliny agawy mają zastosowania kulinarne:

  • Kwiaty – są jadalne i można je wrzucać do sałatek.
  • Liście – są bogate w sok i można je jeść.
  • Łodygi – mogą być prażone i spożywane jako dodatek, zanim zakwitną i wydzielają charakterystyczny słodki smak melasy.
  • Soki – stosowane w tequili lub jako słodziki pochodzą z pędów kwiatowych.

Zastąp cukier agawą

Z pewnością osoby chore na cukrzycę oraz te zwracające szczególną uwagę na skład spożywanych posiłków, będą mile zaskoczone faktem, że jedna łyżeczka syropu z agawy równa się zaledwie 25 kaloriom. W porównaniu z białym cukrem, nie jest to duża ilość. Spokojnie zatem mogą stosować go osoby liczące kalorie jako zamiennik cukru. Kolejną zaletą syropu z agawy, która zainteresuje każdego dietetycznego konesera jest zawartość saponiny i fruktany. Saponiny znajdują się chociażby w komosie ryżowej i wielu innych korzeniach roślin, które mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniające układ odpornościowy. Żeń-szeń jest powszechnym naturalnym środkiem, który należy do tej kategorii. Fruktan jest błonnikiem, który ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym skutecznie wspomaga wysiłki na rzecz utraty wagi. Syrop z agawy ma niewielki wpływ na poziom cukru we krwi i pomaga zwiększyć uczucie sytości i zmniejszyć apetyt. W czasach Azteków syrop z agawy roślinnej był również stosowany do leczenia ran ze względu na jego właściwości przeciwbakteryjne.